Журналісти розповіли історію створення “Панамських документів”

Новини Світу

Два німецькі журналісти з видання Süddeutsche Zeitung, Бастіан та Фрідріх Обермайєри розповіли історію, як почалось розслідування, зараз відоме як "Панамські папери", повідомляє Washington Post.

Все почалося з повідомлення – анонімного, звичайно ж: "Добрий день. Це Джон Доу*. Зацікавлені в даних?" (Джон Доу – застаріле позначення чоловічої сторони у англ.праві, коли справжній відповідач анонім або невідомий. Також – позначення неідентифікованого чоловічого тіла – ред.).

Одержувач, репортер німецької газети Бастіан Обермайер, швидко відповів, що так. Те, що послідувало далі, було майже неймовірно: "Доу" почав пересилати файли, які, врешті-решт, стали 11,5 мільйонами оцифрованих документів за чотири десятиліття діяльності панамської фірми Mossack Fonseca, яка спеціалізується на створенні офшорних компаній для багатих клієнтів.

"Злив" даних від "Доу" до Обермайера і його колег в 2014 році дав життя унікальному спільному проекту серед журналістів з всього світу. Зусилля завершилися в неділю, коли, в узгоджений час, десятки новинних організацій почали публікувати розповіді про "Панамські документи". Переважна більшість з них описує, як світові лідери, знаменитості використовували офшорні компанії, щоб захистити своє майно від публічного розкриття інформації, а в деяких випадках, можливо, щоб уникнути сплати податків або замаскувати незаконну діяльність.

Більш ніж через рік після того, як "Доу" вперше зв'язався з ними та їх мюнхенською газетою Süddeutsche Zeitung, журналісти досі не мають ні найменшого уявлення, хто їх джерело або чому він або вона (або, можливо, вони) звернулися до них.

Для захисту особистості та безпеки "Доу" вони, як і раніше, серйозно охороняли те, що вони знають.

"Ми не можемо розкривати будь-які цифри або (контакти)… бо ми все ще знаходимось в контакті," сказав Бастіан Обермайер.

"Але ми багато спілкувалися, за допомогою різних способів, все в зашифрованому вигляді. У деякі дні я розмовляв з джерелом більше, ніж з моєю дружиною. У нас було багато тем для розмов", – додав він.

Ось як Б.Обермайер пояснив мотивацію "Доу": "Я хочу повідомити про ці матеріали і зробити ці злочини надбанням громадськості".

Джерело ніколи не просило фінансової компенсації, наголосили журналісти.

Кількість матеріалу з юридичної фірми, Mossack Fonseca & Co., виявилася настільки великою, це могло б поміститись у 38 тис. середнього розміру книг, що німецькі журналісти звернулися до вашингтонського Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) за допомогою у проведенні розслідування.

Важливою складовою "Панамських документів" були матеріали локальних журналістів з різних країн світу, кажуть автори розслідування.

"Замість того, щоб відправляти журналістів робити репортажі, ми довірили це місцевим представникам ЗМІ. Сьогодні історії настільки складні та глобальні, що робити їх у стилі репортера-одинака просто неможливо".

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *