Вінницьким нардепам «заболів» соціальний захист журналістів

Новини Вінниці

Народні обранці готові підтримати ініціативи ГО «Спіноза»: пропозиції вінницьких медійників щодо соцзахисту і дотримання прав журналістів, розроблені у Вінниці під час круглого столу 7 грудня 2015 року, розглянуть у Верховній Раді України.

Зокрема, народний депутат України Сергій Кудлаєнко офіційно повідомив, що «підготовлено та надіслано депутатські звернення від мого імені до Міністерства соціальної політики України та Міністерства інформаційної політики України з вимогою взяти до уваги надані представниками журналістської спільноти пропозиції щодо підвищення ефективності соціального захисту та створення безпечних умов праці для журналістів та покласти їх в основу удосконалення чинного соціального, в тому числі і трудового законодавства, яке безпосередньо чи опосередковано  регулює відносини у сфері інформаційної політики».  За словами народного обранця, з  метою ефективного впровадження «Ваших пропозицій у практику, заплановано подання до Верховної Ради України депутатського запиту на підставі ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України». Проблему буде висвітлено під час пленарного засідання задля активізації сил і засобів, які зможуть подолати як теоретичні прогалини законодавства, так і практичні проблеми соціального захисту журналістів».

Окрім того, депутат ВРУ Юрій Македон також заявив про підтримку «принципів справедливості, демократизму і свободи, за які ми разом із вами боремось». Попри завершення терміну внесення поправок до Трудового кодексу України у 2015 році, наш земляк-парламентар взяв зобов’язання відпрацювати рекомендації журналістів-вінничан та лобіювати їх внесення до законодавства. Про це йдеться у листі до організації.

– Це тільки перший крок задля того, аби українські журналісти, які нині працюють у дуже непростих умовах, отримали шанс на належний соціальний захист. Ми сподіваємось, що фітбек на наше звернення від двох нардепів – це тільки перша ластівка і нашими проблемами зацікавляться й інші народні обранці. Крім того, наразі украй необхідна активна позиція всіх наших колег, адже йдеться про спільні інтереси, котрі треба відстоювати на всіх рівнях: від вимоги легалізацію трудових відносин у своїй редакції  до законодавчо закріплених належних соціальних гарантій для журналістів на рівні держави, – вважає заступник голови правління ГО «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату «Спіноза» Антоніна Мніх.

Довідка. Питання поліпшення соціального захисту журналістів, законодавчого забезпечення обов’язків роботодавців стосовно належних умов праці медійників, гарантування компенсацій на лікування та реабілітацію внаслідок захворювань, отриманих внаслідок професійної діяльності тощо обговорювалось на початку грудня в рамках тематичного «круглого столу», ініційованого ГО «Спіноза». У засідання взяли участь вінницькі журналісти, представники виконавчої влади, представники страхових компаній та народні  депутати.

За підсумками засідання було зібрано пропозиції та рекомендації медійної спільноти, які лягли в основу «Звернення до головних редакторів, роботодавців, НСЖУ та депутатів Верховної Ради України стосовно актуалізації питань соціального захисту та створення безпечних умов праці для журналістів».  Це звернення було адресовано, зокрема, й усім народним депутатам від Вінниччини, адже чимала кількість ініціатив, реалізація яких змогла б покращити умови роботи журналістів, стосуються внесення змін щонайменше до п’яти законів України.  А саме, «Про охорону праці» , «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про телебачення і радіомовлення» та «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». 

Про організацію: Громадська організація «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату «СПІНОЗА» зареєстрована 2 листопада 2015 року. Метою організації є: здійснення та захист прав і свобод, задоволення законних соціальних, економічних та інших спільних інтересів молодих журналістів, фрілансерів, а також дорослих з інвалідністю і тих, хто має порушення функцій опорно-рухового апарату шляхом створення для них умов повноцінної самореалізації, що буде сприяти підвищенню рівня соціальної адаптованості цих категорій молоді та дорослих у суспільстві, їх оздоровленню та, як наслідок, творчому довголіттю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *