26 художників малювали «Подільський Версаль» під час оперного фестивалю у Тульчині

Новини Вінниці Статті Топ

Не лише грандіозними концертами, шоу і постановками цього року вражає глядачів ІІІ міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2019, який триває на території парку палацу Потоцьких у Тульчині. Щоб намалювати найкрасивіший палац Вінниччини та послухати оперу open air до Тульчина завітали митці з Китаю, Грузії, Таджикистану, Киргизстану, Польщі та України. 26 художників упродовж дня відтворювали на полотні архітектурні пам’ятки Тульчина, його мальовничі пейзажі та колоритні єврейські помешкання, що збереглися на околицях міста. А ввечері презентували свої свіжі роботи відвідувачам.

  • Раніше ніхто нічого подібного не робив, – зізнається головний організатор конкурсу «Кращий художник/The best artist 2019», Народний художник України Володимир Козюк. Він каже, що такого міксу жанрів, форматів і проектів ще не було. Як і того, що «Подільський Версаль» одночасно зображатимуть на своїх полотнах 26 митців – молодих та зі світовим ім’ям.
  • Неможливо передати на словах силу цього надзвичайного дня, коли під божественну канонаду оперного співу наші митці творили шедеври. Стомлені, але надзвичайно щасливі художники відчули не тільки смак неймовірно вишуканої «страви», але й той високий момент мистецького раю, де ім’я «ХУДОЖНИК» звучить гордо і поважно. І ці спогади на все життя, вони вже не відпустять, а змусять повернутися до Тульчина, щоб ще раз відчути його аристократизм, – відзначив Володимир Козюк. – Дякуємо Ірині Френкель, яка для мене особисто є сьогодні прикладом, взірцем і вчителем. Вона вміє бачити, де зерно, а де полова, – мати повагу до людей мистецтва. Дякуємо OPERAFEST TULCHYN-2019 за натхнення жити, вчитися і творити. Ми ще обов’язково повернемося.

Для проведення грандіозного пленеру митців з усього світу не випадково обрано фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2019 і знаменитий тульчинський Палац Потоцьких. Визнаний одним із семи чудес Вінниччини, свого часу палац називали «прикордонним» або «Подільським Версалем».

Саме тут граф Станіслав Потоцький обвінчався з коханою Софією, для якої потім в Умані побудував славнозвісну «Софіївку». Більше того – саме Тульчин був південною столицею декабристів. Тут розташовувався штаб другої армії, жив Пестель і спеціально у Тульчин до друзів-декабристів приїжджав Пушкін, додає арт-продюсер OPERAFEST TULCHYN, заслужена артистка України Ірина Френкель.

  • Дуже символічно, що саме зараз Палац Потоцьких, який має таку славетну історію, отримав шанс відродитися і заявити про себе не тільки на всю Україну, а й – світ! Ми щиро сподіваємося, що і чудовий мистецький пленер, який організовує Володимир Козюк, і така непересічна подія, як Міжнародний оперний open air фестиваль, приверне увагу максимальної кількості людей: як тих, хто цінує музичне мистецтво, так і тих, хто цікавиться історією, туризмом та відкриттям нових вражаючих місць в Україні, – підкреслила Ірина Френкель.

Протягом 4 по 9 червня на фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2019 презентують 12 приголомшливих постановок у виконанні найкращих театрів і солістів України, США, Польщі та Німеччини.

  • Такого дійства певно більше ніде немає в Україні, – висловлює здогадки учасник пленеру Олександр Брінцем. – Коли нам сказали, що у ми поїдемо на оперний фестиваль, навіть припустити не міг, що це буде так масштабно і так класно організовано – все продумано до деталей. На одній сцені зірки світового рівня. І ми, художники, були дуже вигідно представлені – наші роботи розмістили біля самого палацу, люди милувалися ними, розпитували – це було дійсно надихаючи. Емоції на все життя.

Нагадаємо, у рамках OPERAFEST TULCHYN-2019 презентували унікальне Disney-шоу «Colours of the wind» та яскравий дитячий мюзикл «Пригоди Гекльберрі Фінна». У дорослому сегменті – 9 грандіозних постановок, серед яких  українсько-німецька прем’єра всесвітньовідомої оперної ораторії Роберта Шумана «Рай і Пері», прем’єра польської опери «Straszny dwуr» у виконанні Польської Королівської опери, балети «Собор Паризької Богоматері», «Тисяча і одна ніч» та «Історії у стилі танго», мюзикл-шоу «Вогні Бродвею» і легендарний «Танець вампірів», оперета у стилі «українського танго» «Гуцулка Ксеня» і дивовижне хорове шоу «Тропічний карнавал».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *