На Вінниччині селищна ТВК відмовила партії у реєстрації кандидатів – не повідомили про конференцію

Новини Вінниці

Оратівська селищна територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати політичні партії «Наш край». Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Причиною стало те, що партія не повідомила ТВК про проведення конференції з висування кандидатів на місцевих виборах.

24 вересня Оратівська селищна ТВК Вінницького району Вінницької області винесла постанову про розгляд документів щодо реєстрації кандидатів у депутати Оратівської селищної ради на місцевих виборах 25 жовтня, якою відмовила в реєстрації всіх кандидатів у депутати від партії “Наш край”.

Підставою для відмови ТВК зазначила ч.1, 2 ст. 218 Виборчого кодексу України, де вказано, що висування кандидатів організацією партії проводиться на її зборах, конференції у порядку, встановленому статутом партії та цим Кодексом, та про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції.

В описовій частині постанови ТВК зазначено: «Від організації політичної партії «Наш край» письмове повідомлення про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висунення кандидатів до Оратівської селищної територіальної виборчої комісії не надійшло, що вказує на порушення порядку висування кандидатів».

У коментарі ОПОРІ представниця осередку політичної партії «Наш край» зазначила, що про конференцію було повідомлено Вінницьку обласну територіальну виборчу комісію та оприлюднено оголошення по місцевому радіо. Також у партії підтвердили, що до Оратівської селищної ТВК письмових повідомлень про проведення конференцій не направляли.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, підставою для відмови у реєстрації всього списку кандидатів у депутати є порушення встановленого Виборчим кодексом порядку висування кандидатів. Якщо звернутися до статті Кодексу, яка вимагає організацію партії повідомляти про свою конференцію (ч.2 ст. 218), то вказана стаття має назву «Загальний порядок висування кандидатів організацією партії», а отже її недотримання може мати наслідком відмову в реєстрації всього списку.

Більше того, норми ч.2 ст. 218 Кодексу вимагають від організації партії повідомити у письмовій формі відповідну ТВК, що означає що повідомлення має надходити у кожну ТВК з кожного виду виборів. Приміром, якщо обласний осередок партії висунув на одній конференції списки кандидатів у міську раду та в обласну раду, то про таку конференцію партія завчасно (не пізніш як за день) повідомляє як обласну так і міську ТВК. Звичайно, у цій ситуації організація партії «Наш край» може спробувати оскаржити таку відмову ТВК в суді, однак перспективи такого оскарження виглядають вкрай сумнівними ще й з огляду на нещодавні роз’яснення ЦВК з приводу порядку висування кандидатів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 230 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі: порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

Згідно з ч.2 ст. 218 Кодексу про дату, час і місце проведення зборів, конференції з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніш як за день до дня проведення зборів, конференції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *