Генетична модифікація дітей в Китаї може привести до небажаних мутацій

Новини Світу

Скандальне втручання китайського вченого в ДНК двох дітей виявилося провальним.

Оригінальне дослідження вченого Хе Цзянькуя вірогідно зазнало невдачі. Генетична модифікація, яку вчений з Китаю провів на двійнятах, щоб наділити їхню імунну систему здатністю боротися з ВІЛ, могла насправді не досягти своєї мети. Про це пише The Guardian з посиланням на оцінки вчених після першої публікації даних дослідження скандального китайця.

Витяги з даних були опубліковані в журналі MIT Technology Review, щоб продемонструвати, як Хе проігнорував етичні й наукові норми, втручаючись в генетичний код дівчаток Лули і Нани. Двійнята народилися в другій половині 2018 року. Це стало потрясінням у науковому світі.

Хе поплатився за свою заяву про медичний прорив у “контролі епідемії ВІЛ”. Однак, було не зрозуміло, чи він взагалі досяг успіху у наділенні імунних систем дітей боротися з вірусом. Тому що команда китайського вченого насправді не відтворила генетичну мутацію, яка наділяє людей цією властивістю.

Невеликий відсоток людей у світі народжуються з імунітетом до ВІЛ через мутацію в гені під назвою CCR5. Хе стверджував, що саме цей ген він намагався змінити за допомогою відомого інструменту генетичного редагування під назвою Crispr. 

  • Твердження, що вони переписали поширений варіант CCR5 – це неправильне представлення реальних даних, яке можна назвати лише умисним обманом, – сказав вчений з Каліфорнійського університету Федор Урнов, додавши, що китайська команда не змогла переписати поширений ген.

Вони правильно зробили, що націлилися саме на CCR5, але не змогли повторити його у потрібному варіанті під назвою Delta 32. Замість цього вони створили нову версію гену. І наслідки лишаються невідомими досі.

Джерело: УНІАНhttps://www.unian.ua/science/10780721-genetichna-modifikaciya-ditey-v-kitaji-prizvela-do-nebazhanih-mutaciy.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *