Свиняча голова та палаючі фаєри: у Вінниці «Нацдружини» пікетували обленерго (відео)

Відео Новини Вінниці Топ

Представники «Національних дружин», сьогодні, 18 листопада, пікетували будівлю ТОВ «Вінницяобленерго». Активісти стверджують, що мають інформацію, нібито директор обленерго Андрій Поліщук планує «замовити» побиття лідера обласного осередку «дружин» Андрія Вербецького. Протестувальники назвали і ціну ймовірного «замовлення» – $5 000.

  • Небайдужі громадяни повідомили, що Поліщук шукає серед кримінальних кіл виконавця мого побиття, у цьому я впевнений на сто відсотків. Сказати, що це за люди, я не можу, але я їм довіряю. Ціна питання, як мені відомо, – п’ять тисяч доларів. Щоб убезпечити себе, я зараз нікуди не ходжу один. На поліцію ж  розраховувати не можу, адже, щоб відкрити кримінальне провадження, мене спочатку мають побити. Немає складу злочину, а відкриті погрози Поліщука на мою адресу не є достатніми доказами, – пояснив Вербецький

Втім, причина протесту не лише в можливому побитті громадського активіста. «Дружинники» звинувачували керівника обленерго у тому, що той «шантажував громаду», «відрізавши» від електроенергії облводоканал, та вимагали його звільнення. Пікетувальники висловлювали своє невдоволення доволі екстравагантно: вони не тільки викрикували гасла на кшталт «Поліщука за ґрати», але й насадили свинячу голову на паркан установи.

На місці події було чимало поліцейських, які не пропускали протестувальників на територію підприємства. Правоохоронці пояснили, що, аби не допустити заворушень, можуть пустити до установи лише  керівника «дружинників».

  • – Чому мене пропускають, а інших ні? Я що, кращий, ніж вони? Що за вибрикони? В мене є вільний доступ, а в інших громадян немає? – спитався в офіцера Вербецький
  • – Я ж вже пояснив: тільки старший може підійти та отримати інформацію, інших ми не пустимо, – стояв на своєму поліцейський
  • – На підставі якого закону?
  • – Виключно для забезпечення публічної безпеки та порядку
  • – Тобто, у вас є підозри, що вони порушують публічний порядок, а я не порушую?
  • – Є інформація, що ваші хлопці можуть порушити громадський порядок. Навіть не можуть, а намагаються
  • – Це не вони порушують, а ви, не пускаючи громадян до установи, – завершив активіст

Між бійцями підрозділу поліції спеціального призначення та «дружинниками» сталася короткотривала штовханина, в якій, на щастя, ніхто не постраждав. Залишивши надію отримати від Поліщука коментарі щодо чуток про «замовлення» Вербецького, протестувальники запалили фаєри, після чого поїхали пікетувати оселю директора обленерго.

Нагадаємо,  9 жовтня «Вінницяобленерго» через борг у майже 67мільонів гривень припинила подачу електроенергії обласному водоканалу, вся Вінниця залишилась без водопостачання. Обурені містяни, на чолі з «Нацдружинами», 11 жовтня виходили на протест під стіни обленерго. Особливе невдоволення громадян викликав той факт, що напередодні міська та обласна ради спільними зусиллями частково погасили борги «водоканалу» за електроенергію.

Пізніше, 22 жовтня, Поліщук запропонував водоканалу, а також міській та обласній раді «формулу», за якою водопостачальник має погасити борги перед енергетиками до жовтня 2021 року. Сторони погодились на компроміс.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *