На Вінниччині відкрито місце пам’яті жертв Голокосту

Новини Вінниці

У вівторок, 17 вересня, у с. Самгородок Козятинського району відбулась церемонія відкриття місця пам’яті Голокосту та меморіалу на місці масового поховання розстріляних евреїв селища.

Створення меморіалу відбувалось в рамках міжнародного проекту «Захистимо пам’ять» Фонду «Меморіал убитим евреям Європи», завдяки якому протягом вересня буде відкрито дев`ять місць пам’яті у Вінницькій та Житомирській областях.

У церемонії відкриття взяли участь директор фонду «Меморіал убитим євреям Європи» Уве Ноймеркер, родини тих, хто вижив в роки геноциду, гості з Австралії, США, Ізраїля, а також представники місцевих і релігійних громад та єврейських общин, науковці і дослідники Голокосту, партнери проекту.

  • Я дуже вдячний, що тут сьогодні зібралась така велика кількість учасників церемонії відкриття, адже ми знаходимось на місці тиші і жахіття посеред чудового ландшафту в такій гарній країні, як Україна, яку населяють чудові люди. Одночасно це місце масового вбивства і поховання, тут місце геноциду, де вбито понад 500 ваших співвітчизників. І таких місць в Україні понад 2 тисячі. Загалом в Україні 1,5 млн євреїв було знищено у ході геноциду. Ми дуже вдячні, що спільно з нашими українськими партнерами ми змогли реалізувати цей проект і сьогодні маємо змогу відкрити та освяти це місце пам’яті. Це має місцем згадок та збереження пам’яті. Але водночас це має стати місцем застереження, має стати сигналом, що наші народи мають спільно боротися за демократію в усьому світі та недоторканість кордонів наших держав. Я дякую вам, що ви пам’ятаєте про Голокост і працюєте над вивченням цієї теми, – зазначив Уве Ноймеркер.

Співробітниця проекту «Захистимо пам’ять» Божена Козакевич розповіла, що під час роботи над проектом та облаштування місць пам’яті дуже важливо було захистити місця масових поховань, адже за єврейським законом Галаха, необхідно зберегти спокій померлих. Саме тому всі дослідження проводились за допомогою сканеру, неінвазивно і без будь-яких розкопок. В результаті археологи змогли чітко окреслити межі поховання.

Дослідники розповідали страшні факти про розстріли єврейських громад та тих, хто рятував євреїв від знищення нацистами, а головний рабин Вінниці Шауль Горовіц  зачитав молитву Кадиш.

До слова, в червні та вересні в Україні відкрито 15 місць, розташованих у 12 населених пунктах,  а також створено постійну виставку просто неба у Бердичеві. Фінансується проект Міністерством закордонних справ Німеччини та здійснюється за активної участі міжнародних та українських партнерів, зокрема Комітету у справах збереження єврейських цвинтарів у Європі, Конгресу європейський рабинів, Центру археології Стаффордширського університету та Яхад-Ін Унум.

Довідка. Американський єврейський комітет у 2010 році в Берліні розпочав міжнародний проект «Protecting memory» («Захистимо пам’ять»). П’ять поховань у західній частині країни до 2015 р. було облаштовано як гідні місця пам’яті. Під патронатом Фонду Меморіал убитим євреям Європи 2016 р. почався наступний етап захисту та визначення масових поховань. Фонд, разом з українськими партнерами, облаштовує 15 пам’ятних місць, зокрема ті, що присвячені убитим ромам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *