Будинок графа Дракули з таємничою лабораторією знайшли на Вінниччині

Новини Вінниці Топ

Історики стверджують, що будинок у Гнівані –  точна зменшена копія замку Влада Цепеша в румунських Карпатах.  Але й український особняк оповитий легендами. Селяни кажуть, що бачили тут привид короля вампірів. Деякі ж переконані, що в цьому котеджі проводили жорстокі  досліди на тваринах, а мертвих спалювали в крематорії.

Дім із привидами ховається у густих чагарниках. Помпезний гранітний маєток збудований у різних стилях –  бароко та модерну. Жодного однакового вікна немає, а дах вкритий дорогою іноземною таврованою черепицею. Будинок  – досить великий, просторий. У ньому –  вісім різних за розміром та стилем кімнат. Та ходити ними радше моторошно, аніж цікаво –  всюди розбиті пробірки та пташине пір’я.

200 квадратних метрів колишньої краси – тепер кімнати страху. Існує навіть міф:  хто торкнеться кам`яних  брил – матиме неймовірну міць, мовляв, адже до них близько ста років тому – ще дитиною – приклалася майбутня олімпійська чемпіонка Марія Ковач.

Між собою місцеві називають цю кам’яницю – будинком графа Дракули. Мовляв, його привид бачать тут часто.

Олександр Коваль,  учитель історії Гніваньської гімназії розповідає:

  • Будинок зведений  на зразок того палацу, який збудований в Карпатах, в якому жив граф Дракула. Чимало гніванчан кажуть, що гуляючи біля маєтку, бачили привид Дракули…

Історик додає, що майже 120 років тому цей особняк збудувала родина відомих цукроварів Ярошинських. Свого часу знаходилась в ньому лабораторія.

Микола Оніщенко,  житель Гнівані, який працював у цій лабораторії ветеринаром, розповідає, що дійсно там проводили досліджування в галузі тваринництва, а саме хвороби тварин –  сибірку, лептоспіроз,  туберкульоз, отруєння:

  • Це була дуже потужна ветлабораторія.

Але нині  велична і таємнича будівля занепадає. Власника немає, тож руйнують «замок»  вітер, спека та дощі. Люди зізнаються, що й легенди вигадали, щоб привернути увагу до кам’яниці, щоб туристи приїхали. Тоді й будинок зможуть реставрувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *