Міжмуніципальне співробітництво та соціальні сервіси обговорювали в Шляхівській ОТГ на Вінниччині

Новини Вінниці

Шляхівська  сільська ОТГ  – найвіддаленіша  від обласного центру об’єднана громада Вінниччини –  має в своєму складі, крім центральної садиби у с. Шляхова, ще  чотири населені пункти з населенням  понад 3 тисячі. На території громади функціонують три ДНЗ, ЗОШ І-ІІІ ст. – опорна  та дві філії, два ФАП та ФП, амбулаторія, Будинок культури та два сільські клуби, а також три бібліотеки в складі КЗ «Публічна бібліотека». Загальний бюджет  ОТГ  складає 22 млн грн, з них  власних надходжень – 7,4 млн грн.  Майже 15 млн грн  громада отримує від держави на  забезпечення функціонування сфери освіти, медицини та інфраструктури, близько 5 млн грн  становлять витрати власних коштів на  утримання  ЗОШ , ДНЗ – це харчування пільгових категорій, оплата праці технічного персоналу, енергозбереження, поточні ремонти, автоперевезення та паливно-мастильні матеріали. Про це розповіли  керівництво та представники структурних підрозділів Шляхівської ОТГ під час зустрічі з питань комунікацій та діалогу, що пройшла за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування  Програми « U-LEAD з Європою».

ОТГ має  сучасно облаштовані  ЗОШ, ДНЗ та спортивні об’єкти. У громаді функціонує  спорткомплекс із басейном, футбольне поле зі штучним покриттям та  сучасний  стадіон для  проведення  турнірів і чемпіонатів. Як пояснила Олена Карпінська, начальник фінансового відділу Шляхівської сільської ради,  громада виділяє значні кошти: на освіту та  культуру в 2019 році  сума складає 800 тис грн, охорону здоров’я – 400 тис грн,  благоустрій, поводження з ТПВ.

Шляхівська громада  вражає соціальною спрямованістю розвитку, що підтверджується не тільки  соціальними  сервісами, відмінним благоустроєм, а й принципами роботи сільської ради.  ОТГ активно використовує механізми міжмуніципального співробітництва у сфері соціальних послуг. Про це розповіла голова ОТГ  Ніна Кравець:

  •  У Шляховій  надавались  соціальні послуги для одиноких  непрацездатних громадян, але коли ми зробили підрахунки  щодо утримання апарату управління разом із Джулинською громадою, які теж  надавали такі послуги, виявилось, що краще створити один заклад на дві ОТГ, який буде працювати в рамках міжмуніципального співробітництва. Нинв ми успішно користуємось   спільним  центром обслуговування одиноких непрацездатних громадян на умовах співпраці із Джулинською ОТГ та економимо бюджетні кошти громади.  Нещодавно, в рамках державної підтримки, Шляхівська ОТГ отримала у користування  спеціалізований автомобіль для здійснення перевезень,  надання транспортних послуг для осіб з інвалідністю, що співвідноситься із ще одним напрямком соціальних послуг. Автомобіль знаходиться на балансі Шляхівської ОТГ, але ми  надаємо цей сегмент послуг  теж разом із Джулинською громадою на умовах міжмуніципального співробітництва. Можливо фінансовий ефект від  даного виду співпраці і невеликий, але досягнуто головної мети –  населення  обох громад обслуговується вчасно та якісно.

ЦНАПу громада не має, але низку адмінпослуг   щодо пенсійного забезпечення, соціального захисту та інші, надаються безпосередньо у Шляхівській сільській раді, послуги  державного реєстратора  мешканці ОТГ отримують  у Джулинській ОТГ, відстань до якої 10 км. Це ще один приклад успішної  співпраці заради якості  послуг населенню.

Ніна Кравець розмірковує над питаннями майбутньої спроможності  та  має оптимістичний погляд на перспективи громади. За її словами, конфігурація  об’єднання  має кілька варіантів з огляду на приєднання нових  сіл до ОТГ, таких потенційно є 6. Тож громада  може суттєво збільшити кількість населення  – до 6,5 тис осіб, територію та надходження до  місцевого бюджету, адже головним ресурсом Шляхівської ОТГ є земля:

  • Бюджет Шляхівської громади не залежить від акцизного податку, який,  як відомо,  незабаром буде спрямовуватись до центру,  наш сталий ресурс – земля. Крім того, ми маємо  великі площі водного плеса. Тож  найближчим часом, проведемо  земельний аукціон та  спробуємо вирішити питання підвищення ставки орендної плати за землю.  А це безумовно вплине на спроможність громади.  Варто зазначити, що  з самого початку створення нашої  ОТГ  ми відстоювали законність  та права  громад. Такий принцип використовуємо і сьогодні, працюємо на результат.  І  якщо в перший рік діяльності ОТГ  на загальні заходи  приходили  до 50 осіб, то сьогодні  ми вже маємо  свої традиції  і коли  святкуємо, збираються  всі жителі громади, навіть з навколишніх сіл, що поки не входять до складу ОТГ.  У громади є потенціал та майбутнє.

Як розповіли представники сільської ради, на часі  в ОТГ –  сортування сміття, що вже почали впроваджувати та встановили майданчики із відповідними контейнерами. Тож попереду – інформаційна кампанія з реалізації проекту та, можливо,  ще один  крок до  міжмуніципального співробітництва  Шляхівської  громади,  цього разу  в сфері благоустрою та ЖКГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *