П’ятничанський парк «розчистять» за 100 тисяч гривень

Новини Вінниці

Обласна конкурсна комісія обласного фонду охорони навколишнього природного середовища вирішила розпочати процедуру оформлення документації  П’ятничанського парку Вінниці. Крім того, інформують в обласній раді, під час виїзного засідання комісії надійшла пропозиція виділити кошти для розчищення території парку, зокрема, ліквідувати небезпечні дерева. Для цього з обласного фонду конкурсу виділять 100 тисяч  гривень.

  • Ми прийняли рішення про першочергове сприяння оформлення землі з кадастровим номером, – каже заступник голови постійної комісії обласної Ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр Людмила Головашич. – Щодо повалених дерев – їх необхідно продовжити упорядковувати, вирізати те, що визначено комісією, а ось нові насадження – висаджувати не хаотично, а згідно з проєктом, з відповідним доглядом.

До слова, як зазначається у історичних довідках, 32-гектарний П’ятничанський парк «Красуня» був облагороджений ботаніком англійцем Діонісієм Мак-Клером 1830 року. Зелені насадження завозилися із Північної Америки, Польщі. До 1918-го тут була оранжерея вартістю мільйон царських рублів. Дно ставка з кришталево-чистою водою було оздоблено мозаїкою, береги огороджені вишуканими кованими решітками. Парк створювався у 60-х роках минулого століття з метою збереження цінних паркових насаджень, експозицій паркового будівництва. Згодом парк набув статусу об’єкта природозаповідного фонду.

  • Парк у центральній частині обласного центру є проблемним, – вважає Людмила Головашич. – Бо 1969 року парк визнаний пам’яткою місцевого значення, у 80-х – національного значення, але з того часу землі за історичними будівлями родини Грохольських не закріплені. Спроби легалізувати землі були і не раз, але у 90-х «розпався» Проєктний інститут, що робив проєкт, потім – брак коштів. Навіть зараз, аби визначити межі – просять план благоустрою у головного лікаря, а цей План без «землі» ніхто не зробить.

Користувачем було визнано Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр. На сьогодні будівлі або знищені, або перебудовані. Більшість рідкісних хвойних зникли, решта вражені короїдами, омела «доїдає» екзотичні листяні дерева, кажуть екологи. Спроби розчистити колишній став зупинили, бо виявили снаряди часів Другої світової війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *