На Вінниччині Жигалівська територіальна громада приєднається до Іванівської ОТГ

Новини Вінниці

За інформацією фахівців Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою « U-LEAD з Європою», розпорядженням голови Вінницької ОДА  було затверджено позитивний висновок щодо відповідності Конституції та законам України рішень Жигалівської та Іванівської сільських рад про добровільне приєднання Жигалівської територіальної громади до Іванівської ОТГ.

  • Я сподіваюся на продовження оптимістичного сценарію процесу приєднання с. Жигалівки до Іванівської ОТГ таким чином, щоб ми вклалися у терміни та разом зустріли 2020 рік зі спільним бюджетом. Це означатиме, що у 2020 році ми, не втрачаючи часу, зможемо законно працювати над розвитком с.Жигалівка у складі ОТГ, – прокоментував подію  голова Іванівської сільської ради Михайло Кулик.

Нині очікується рішення Центральної виборчої комісії про призначення довиборів депутатів від с.Жигалівка, які у пропорційній кількості до населення громади  увійдуть до складу Іванівської сільської ради.

  • Рішення  приєднатися до Іванівської ОТГ  було прийнято за ініціативою людей.  Ми проводили громадські слухання, обговорювали  всі можливості на зборах, а депутати  підтримали думку  громади під час сесії, тобто у нас була єдність з цього питання. Жигалівська громада розташована поряд із  с.Іванів – центром  ОТГ, всього 8 км розділяє населені пункти. Відповідно, люди бачать, як розвиваються сусіди. От  до ФАПу у нас приїжджає лікар з с.Пиків і фінансується районом, а медсестру ми самі   утримуємо,  за рахунок коштів сільської ради. У Іванівській ОТГ є ЦПМСД, тож це, звичайно, вищий рівень обслуговування та якість медицини. І найголовніше,  нам потрібно облаштувати дорогу,  асфальт  не прокладений до села і  місцевий автобус, що сполучає навколишні населені пунти, районний та обласний центри,  до нас не заїжджає, а була б  дорога – був би транспорт. Це важливо для людей, – пояснила Леся Мороз, в.о. сільського голови Жигалівки.

Громада Жигалівки  очікує  на  оперативне призначення   ЦВК виборів  і сподівається  на врахування  нових умов господарювання  у Бюджеті 2020 року.

Як пояснив Євген Шаповалов, радник з децентралізації  Вінницького ЦРМС,  об’єднання громад має бути завершене до 2020 року.  

  • Нині  до Іванівської ОТГ увійшли  територіальні громади, що визначені перспективним планом формування територій ОТГ Вінницької області.  Жигалівка – одна з них. Вінниччина, в цілому, показує позитивну динаміку та активність щодо приєднання громад до вже діючих ОТГ. Так, до Глуховецької ОТГ  приєднаються села Бродецьке та Пузирки,  Дашковецька та Некрасівська територіальні громади увійдуть до Якушинецької ОТГ, Гуменьска, Марківська та Шендерівська  громади приєднуються до Вороновицької ОТГ. Таким чином, спостерігається чітка тенденція до збільшення населення та площі  ОТГ області. Основна причина цього –  приклади успішної діяльності  ОТГ та ефективна  комунікація реформи в регіоні, – зауважив експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *