ОПОРА: на Вінниччині виборцям видають бюлетені без паспортів

Новини Вінниці

На трьох виборчих дільницях на Вінниччині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували видачу бюлетенів без пред’явлення паспортів. Як йдеться на сайті організації, випадки трапились у Піщанському, Могилів-Подільському та Хмільницькому районах.

Зокрема, на виборчій дільниці №050907, що у селі Рудницьке Піщанського району (виборчий округ №16), видали бюлетені без паспортів близько десятьом особам. На зауваження спостерігача ОПОРИ голова комісії відповіла, що вони знають цих людей.

Така ж ситуація на ДВК №050681, що у селі Садки Могилів-Подільського району (виборчий округ №16). Голова ДВК Олена Ярова повідомила, що ще з виборів Президента України вони мають інформацію про те, що, якщо в селі менше 500 осіб, то можна видавати бюлетені без паспортів.

  • Нам сказали на ЦВК, що так як в нас мала дільниця, менше, ніж 500 осіб і люди всі бабки старі. Нам дозволили, якщо людина йде стара забула, якщо вона вернеться і назад може не прийти. Сказали на зборах, які робила ЦВК. Ми задали таке питання, якщо людина похилого віку забула чи спішить на роботу, зараз в нас ідуть жнива хлопці приїхали з бригади, вони спішать, бояться, щоб не загубилися документи. І нам ЦВК сказала, що якщо в своєму селі ви знаєте всіх людей, значить без паспортів…, – сказала голова ДВК у коментарі спостерігачу ОПОРИ.

На ДВК №051264, що в селі Сальниця Хмільницького району (виборчий округ №13), двічі видавались бюлетені без паспортів. На зауваження спостерігача ОПОРИ голова ДВК сказала робити зауваження тим, хто це робить.

В ОПОРІ застерігають: видача бюлетенів без пред’явлення документу є порушенням ч.3 ст.85 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії, за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертійп’ятій чи шостій статті 2 цього Закону.

Нагадаємо, сьогодні, 21 липня, в Україні проходять позачергові парламентські вибори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *