Субпроект світового банку: вас це стосується!

Новини Вінниці

Ви, напевно, помічали зовнішню рекламу, присвячену здоров’ю серця. А, можливо, вже отримали від свого «сімейника» буклет із порадами, як правильно реагувати на нетипові відчуття за грудиною. І точно чули про будівництво нового кардіоцентру у Вінниці. Все це — компоненти масштабної ініціативи, яку Вінницька обласна державна адміністрація та Вінницька міська рада реалізовують спільно з Міністерством охорони здоров’я України й Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Бюджет субпроекту  «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» — 32 млн доларів. І він стосується кожного і кожної з нас!

Новий кардіоцентр — для цілодобового рятування життя

  • 50% коштів, передбачених Субпроектом, — це вартість будівництва сучасного кардіоцентру, який зводять на території між Вінницькою обласною дитячою лікарнею та Вінницьким пологовим будинком №1. Основні капітальні роботи завершаться  влітку 2020 року. Наразі спорудження будівлі йде за графіком, і вже можна побачити перші кілька поверхів», — розповідає Володимир Федик, головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, заступник керівника Групи управління субпроектом. — У кошторис проекту закладено також оплату послуг іспанської компанії «Eptisa», яка здійснює технічний нагляд і робить щоденні звіти для Світового банку.

Кардіоцентр площею майже 17 тисяч кв. м матиме 7 поверхів, 138 ліжок та 6 ліжок реанімації. Він працюватиме у режимі 24/7 і надаватиме  допомогу не лише жителям Вінницької області, але й сусідніх регіонів.   

Обладнання, яке вже захищає Ваше здоров’я

Значна частина фінансових ресурсів субпроекту спрямована на придбання медичного обладнання. Доки новий кардіоцентр на стадії будівництва, додаткове оснащення отримав нині діючий Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології — уже закуплено 18 одиниць техніки. Зокрема мобільний ангіограф — апарат для проведення коронарографій (операцій з виявлення ушкоджень у судинах серця). Завдяки ньому у вінницьких кардіохірургів з’явилася можливість оперувати двох хворих одночасно в окремих рентген-операційних блоках. А ще потенціал закладу посилили апаратом для штучної вентиляції легень, апаратурою для тредміл-тестів, ЕКГ-апаратами, приладами цілодобового моніторингу артеріального тиску та електрокардіограм, лабораторним обладнанням.

У 2018 році планові коронарографії провели 541 пацієнту з обласного реєстру хворих з важкими порушеннями серцево-судинної системи. У 38% обстежених одразу ж були  встановлені стенти до найбільш ушкодженої коронарної артерії (з непрохідністю 90% і більше). Зауважте, що ціна витратних матеріалів для такого виду оперативного втручання — 35 тисяч грн. Однак їх забезпечив Субпроект, а отже, для людей діагностика і лікування  — безкоштовні.

Кошти Субпроекту пожвавили і «первинку». Заклади цього рівня та бригади швидкої допомоги отримали 311 ЕКГ-телеметричних пристроїв та 20 ЕКГ-апаратів. Таке обладнання передає результати електрокардіограм на відстань. Лише у 2018 за рахунок дистанційного консультування вдалося додатково виявити 6341 випадок серцево-судинних порушень.  

Медперсоналу — сучасні компетенції

Одним із компонентів субпроекту є масштабна навчальна кампанія для молодших  спеціалістів з медичною освітою, лікарів «швидкої», лікарів первинної ланки. Науковці Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова розробили спеціальну програму. У форматі одноденних тренінгів слухачам допомагають систематизувати знання із серцево-легеневої реанімації, засвоїти сучасні протоколи лікування, розібратися зі складними клінічними випадками. Завдання для всіх — максимально скоротити маршрут пацієнта до спеціалізованого закладу, в ідеалі — доправити туди хворого за 120 хвилин. Тільки так можна зберегти функціональний стан міокарда.

  • За час впровадження субпроекту навчання пройдуть 2973-є медичних працівників. Впродовж 6-ти місяців 2019-го тренінгами вже охопили 835 медсестер та фельдшерів, — коментує Володимир Федик.

Вас навчають дбати про себе та інших

Порятунок у критичній ситуації — компетенція лікарів, збереження здоров’я — особиста місія кожного. Можливо, Ви увійшли до 50% вінничан, яким бракує інформації про профілактику серцево-судинних недуг? Таке соціологічне дослідження у межах субпроекту відбулося торік. І щоб посилювати вашу обізнаність, професійна команда готує цікаву інфографіку, просвітницькі рубрики, ролики, передачі і статті. Їх зручно і цікаво переглядати з телеекрану чи в інтернеті, читати у ваших районних газетах чи слухати по радіо. Ця інформація — сучасна і точна, тож дізнавайтеся, як налагодити правильне харчування, збільшити рухову активність, позбуватися шкідливих звичок, вчасно розпізнавати небезпечні симптоми і зберігати серце здоровим!

  • Надалі кількість занедбаних хвороб має зменшуватися за рахунок системної профілактики та свідомого ставлення людей до власного здоров’я. Вінниччина — єдина область з-поміж регіонів-учасників Проекту, яка виділила потужний ресурс на розробку комунікаційної стратегії для роботи з населенням, — пояснює важливість інформаційної кампанії Володимир Федик.

Отже, головна місія субпроекту — глибша, ніж просто будівництво нового сучасного медзакладу. Субпроект має запустити зміни на рівні свідомості та поведінки, змусити  нас усіх переглянути стиль життя і відмовитися від шкідливих звичок. На рівні ж медичної галузі — створити умови, за яких допомога хворим із серцево-судинними патологіями буде відповідати світовим стандартам. 

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».      

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *