Вінничанам варто знати: з 2023 року всі абітурієнти складатимуть обов’язковий тест із англійської для визначення рівня

Новини Вінниці

Міністерство освіти і науки розробило і затвердило концепцію розвитку англійської мови в університетах України.

Як повідомили в прес-службі відомства, концепція передбачає організацію мовних курсів і інтенсивів, володіння англійською мовою на рівні не менше В1 стане обов’язковою умовою для вступу, В2 – для випуску.

Крім того, частину профільних дисциплін пропонують зробити англомовними і проводити регулярні “скрининги знань”, зокрема, ввести обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.

Як це буде працювати

З 2023 року всі абітурієнти будуть проходити обов’язковий “скринінговий” тест з англійської мови для визначення рівня.

Якщо рівень вступника нижче В1, це не позбавляє його права брати участь в конкурсі на вступ на вищу освіту в звичайному режимі, але такі абітурієнти до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) мають пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.

У міністерстві підкреслюють, що буде забезпечуватися рівний доступ до цього мовного інтенсиву для досягнення рівня В1 (очний і дистанційний).

Що зміниться для вищих навчальних закладів

Для заохочення університетів до викладання і студентів до вивчення англійської мови під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин і зміну змісту мовних дисциплін. Планується, що в подальшому будуть широко використовувати іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2.

Серед іншого зазначається, що в середньостроковій перспективі за 5-7 років планується замінити випускний іспит обов’язковим стандартизованим єдиним вихідним (кваліфікаційним) іспитом з англійської мови для всіх студентів бакалаврату.

Щоб створити живі стимули для університетів та студентів до підтримки рівня англійської мови на рівні В2, пропонується у студентів магістратури ввести оцінювання англійської мови як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту для більшості спеціальностей, в режимі “склав/не склав”.

Концепція також рекомендує ВНЗ включити оцінювання якості викладання англійської мови окремим пунктом у своїй системі внутрішнього забезпечення якості освіти закладу.

Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти доручать зробити цей критерій обов’язковою частиною зовнішньої системи забезпечення якості.

Джерело: nv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *