Викладачі з вінницького університету знімають фільм про життя подолян у 1939 році

Новини Вінниці

Активісти громадської організації «Подільська спадщина» готуються до зйомок документального кінофільму «1939 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінниччини». Як не важко здогадатись, стрічка буде присвячена подіям 1939-го на теренах Вінницької області.

За словами авторів ідеї картини, викладачів-істориків університету імені Михайла Коцюбинського Павла Кравченка та Анатолія Войнаровського, 39-й, як рік початку Другої світової війни, був багато в чому визначальним для людства, тому їм стало цікаво дослідити вплив тих глобальних зрушень на життя подолян.

  • Ми знімаємо фільм про тридцять дев’ятий, тому що тоді у міжнародній політиці відбулося багато подій, і ми вирішили показати, як вони відбивалися на житті подолян. В ході зйомок плануємо виїхати на лінію Сталіна (мережа укріпрайонів на кордоні СРСР до 1939 року, – редакція), показати сталінську трасу, виїхати на доти у Могилів-Подільському районі, показати Вінницю, Хмільник, ставку Ворошилова у Вінниці, – пояснив пан Войнаровський

Не менш важлива мета, яку ставлять перед собою історики – викрити злочини сталінського режиму на Вінниччині.

  • Третього травня тридцять дев’ятого була видана постанова про відбирання приватних земель у селян, бо ті не поспішали йти у колгоспи. Режим довів до злиднів: більшість селян не мали в господарстві ані птиці, ані скотини, всіх примушували йти у колгоспи. А що таке колгоспи і трудодні? Це злидні, це вимирання. Є навіть заду коментовані спогади німецького солдата, який був у складі нацистських військ, що окупували Вінниччину у сорок першому. У них він пише,що в липні, коли кругом врожай, селяни їли здебільшого чорний хліб та огірки – сказав Войнаровський  

Роботу над стрічкою обіцяють завершити до кінця поточного року. В її основу автори планують покласти архівні документи, кінохроніку та матеріали тогочасної періодики. Деякі сцени відзнімуть за участі студентів університету Коцюбинського. Бюджет проекту близько 70 000 гривень, з них 47 500 «Подільська спадщина» отримала з обласного бюджету.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *