У Калинівському районі демобілізовані нацгвардійці прощалися з бойовим прапором

Новини Вінниці

Символічний ритуал – прощання з прапором – відбував сьогодні у військовій частині 3028, що розташована у Калинівському району, недалеко від Вінниці. На плацу вишикувалися демобілізовані бійці строкової служби, які звільняються у запас і автоматично переходять до оперативного резерву частини. Кожен з них, ставши на одне коліно, схилив голову перед бойовим знаменом підрозділу, віддаючи у такий спосіб честь загиблим героям та живим побратимам.

Як розповідає офіцер групи інформації та комунікації військової частини 3028 Микола Коваль, сьогодні з лав Нацгвардії урочисто проводжають 28 демобілізованих строковиків. Серед них є і випускники вишів, які прослужили 12 місяців, а також хлопці після технікумів – вони віддали армії півтора роки. Незважаючи на певну різницю у віці, бійці здружилися між собою і знайшли спільну мову, адже не раз і не два виконували завдання. Постійно стояли разом – пліч-о-пліч.

  • Звільнення військовослужбовців строкової служби відбувається двічі на рік – навесні та восени, – говорить Микола. – З квітня триває новий призов військовослужбовців і ми чекаємо на поповнення свої лав. Наразі у військових частині службу несуть більше тисячі строковиків. Ніхто з них участі у бойових діях не бере, тому батькам не варто хвилюватися, коли ваш син йде до армії. Служба піде йому тільки на користь.

Серед звільнених в запас строковиків і багаторазовий чемпіон з кікбоксингу, кандидат у майстри спорту Володимир Новіцькас. За час служби в армії він став шестиразовим переможцем на змаганнях різних рівнів серед кікбоксерів. Боєць жартує: його прізвище вже добре знають бійці і бояться суперники. Дісталося воно йому від діда, який родом із Латвії, але коли побачив «лани широкополі, і Дніпро, і кручі», як каже хлопець, вирішив зостатися в Україні.

Так наша родина оселилася селі Морозівка Муровокуриловецького району. Там я закінчив школі, полюбив спорт, бо тільки в здоровому тілі може бути здоровий дух, – посміхаючись каже Володимир. –  Для мене питання – йти, чи не йти до армії – не стояло взагалі. Я закінчив технікум, здобув фах будівельника і знав, що зобов’язаний відслужити. Раджу усім хлопцям не зволікати, а виконати свій обов’язок. Армія дисциплінує, додає нових форм, розширює «горизонти», а ще – дозволяє знайти вірних друзів на усе життя

Під час прощального шикування командир частини, полковник Богдан Вакулко потис руку кожному бійця. Найактивнішим вручив почесні грамоти, всі «дембєля» отримали подяки за службу. «Головне не забувати, що ви присягнули на вірність Україні. І у разі небезпеки повинні за першим викликом стати у стрій, щоб захистити свою Батьківщину», – відзначив командир.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото – Калинівського полку

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *