Міжмуніципальне співробітництво – фактор єднання громад Вінниччини

Новини Вінниці

Виїзний семінар із питань розвитку міжмуніципального  співробітництва на Вінниччині пройшов у с.Ободівка Тростянецького району. Захід  організували експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування,  діяльність якого підтримується Програмою «ULEAD з Європою» та Мінрегіоном України, сприяння проведенню зустрічі надала  Ободівська  сільська рада. До обговорення  механізмів міжмуніципального співробітнитцва та проектів розвитку громад організатори семінару запросили  представників Тростянецького, Чечельницького, Крижопільського, Бершадського та Чернівецького районів Вінниччини, а також депутатів обласної ради, працівників виконавчих органів місцевого самоврядування, підприємців.

Радник  Вінницького ЦРМС з питань децентралізації   Євген Шаповалов акцентував увагу на широких можливостях міжмуніципального співробітництва  громад, завдяки якому вирішуються  питання місцевого значення.

  • Співробітництво територіальних громад є основою для сталого економічного розвитку. Ободівська громада успішно користується інструментами ММС, так, в рамках 15 обласного конкурсу  був реалізований проект  по сортуванню та переробці сміття, були закуплені контейнери та збудовані відповідні майданчики. Сьогодні громада  розпочинає новий проект у сфері дитячого туризму та оздоровлення – відновлення роботи  табору відпочину « Подільська казка». З огляду на досвід Ободівської громади  ми  запросили посадових осіб кількох районів  для того, що поглибити знання представників громад у сфері ММС та запропонувати  певні сфери, у яких можна успішно імплементувати міжмуніципальне співробітництво, а це напрямок благоустрою, комунального господарства, безпеки, соціальних послуг  і от, як приклад – оздоровлення дітей.  Дитячий заклад потребує опрацюваання законодавчої бази, адже є ряд нормативних документів Міністерства соціальної політики, Міністерства, сім’ї,  молоді і спорту  та інших законодавчих актів, які мають бут враховані під час реалізації проекту, – повідомив Євген Шаповалов. 

Експерти  Центру роз’яснили  учасникам питання  фінансового забезпечення виконання  угод ММС, про це розповіла  Інна Святна, радник з місцевих фінансів. Віталій Швець, радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг, ознайомив представників громад із актуальними напрямками розвитку міжмуніципального співробітництва.

  • «Ободівська громада успішно займається збиранням і сортуваннмя сміття, але ,  у багатьох громад є дві проблеми у даному напрямку – люди не завжди платять за послуги  і комунальні підприємства  можуть бути збитковими, тож дієвим механізмом є впровадження посади  інспектора з благоустрою. Потрібно шукати всі можливості , щоб комунальні підприємства починали заробляти, адже це кошти громад та шлях до розвитку, – зазначив Віталій Швець.

Учасники семінару  ознайомились із досвідом впровадження міжмуніципального співробітництва  в Ободівській громаді. Голова сільської ради   Ободівки Костянтин Ременюк  презентував новий проект, що  розпочала реалізувати  громада,  –  дитячий оздоровчий табір «Подільська казка:

  • Шість років був «законсервований» дитячий табір, але нещодавно ідея відновлення роботи закладу отримала поштовх.  Діти Ободівської громади самі придумали назву, тож  сьогодні – це «Подільська казка».  Ми дякуємо депутату обласної ради Геннадію Мазуру за підтримку  цієї ініціативи. На даному етапі опрацьовується проектно-кошторисна документація, вже  вкладено  300 тис грн,  завдяки участі  в обласному конкурсі  проектів соціально-економічного розвитку, на відбудову водогону та системи водовідведення на території закладу, а  в цілому  – проект буде коштувати близько 20 млн грн. У планах – сучасні будинки для розміщення дітей,  спортивні , ігрові майданчики, зони відпочинку – все буде поділено на сім тематичних зон. Завдання  –  здешевити путівку і ось тут  має спрацювати міжмуніципальне співробітництво. Адже путівка вартістю 4-5 тис грн є  дорогою для сільської родини.  Ми плануємо залучити кошти  8 громад   і всі, хто буде брати участь у проекті зможуть отримати послуги по оздоровленню дітей за  ціною із знижкою на 25% вартості. У нас є пропозиція – громади можуть взяти кілька приміщень відбудувати їх та використовувати, тобто стати співучасниками проекту.  Змагальність  народжує відчуття синергії і  відчуття благодаті, тобто кожен хоче для себе зробити краще – от це той випадок, коли проект спрацює  для добробуту кожної громади.  Для цього потрібен час і  певна філософія. Головна наша ціль – це мінімум бетону, все  має бути  екологічно, чисто, природньо,  харчування –  тільки органічне. На зустрічі присутні  представники виробництва «VILLA MILK» –  у них  екологічно чиста молочна продукція і ми залучимо їх до проекту.  « Подільска казка» – це поштовх для   розвитку здорового покоління.  Ми маємо досвід і не ховаємо його. От сьогодні приїхали представники кількох районів, ми запрошуємо сусідів долучитись і разом  вирішувати  питання розвитку громад, так працює місцеве самоврядування і так будується справжня демократія.

Під час зустрічі учасники оглянули  територію дитячого закладу, провели дискусію із питань  впровадження міжмуніципального співробітництва  та отримали консультації від фахівців.

  • За перспективним планом, що затверджений  на початку березня Вінницькою обласною радою, Ободівська громада стане центром  ОТГ і вже сьогодні  є прикладом успішного впровадження міжмуніципального співробітництва  на Вінниччині. А це, у свою чергу,  доводить гарні перспективи  розвитку  тих  територіальних громад, що об’єднують свої зусилля заради сталого економічного зростання, – зауважив Євген Шаповалов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *