Аргентинський диригент та нащадки баронеси: на Вінниччині незабаром стартує XVII фестиваль Чайковського та фон Мекк

Новини Вінниці

З 12 по 17 травня меломани Вінниччини матимуть змогу насолодитись класичною музикою, адже саме в ці дні в області відбудеться XVII Міжнародний фестиваль імені Петра Ілліча Чайковського та баронеси Надії Філаретівни фон Мекк. Концерти  та інші фестивальні заходи пройдуть у Вінниці, Браїлові та Жмеринці. Свято забезпечать українські та закордонні музиканти. Очікують і спеціальних гостей з Нідерландів – праправнучку Надії фон Мекк Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та прапраправнучку Надію Віллемс.

  • Міжнародний статус фестивалю підтверджений,  очікуємо шість іноземних виконавців з Литви, Польщі, Аргентини, Нідерландів,  – розповів директор обласної філармонії імені Леонтовича Анатолій Левицький

Урочисте відкриття фестивалю заплановане на понеділок, 13 травня. В цей день, о 18:30 у філармонії для глядачів виступить симфонічнийоркестр під керівництвом заслуженого  діяча мистецтв України Георгія Куркова. Диригуватиме литовський маестро Дмітріус Злотнікас.

Того ж дня, о 15:00 нащадки баронеси, пані Елізабет та пані Надія, відвідають колишню сімейну садибу у селищі Браїлів Жмеринського району. Там, у музеї Чайковського та фон Мекк, відбудеться вернісаж-концерт “Надія та піковідамиЧайковського”. На глядачів очікує музичний перфоманс від музиканток з Нідерландів Харрі-Імре Дяйкстра (кларнет), Ірини Парфьонової (фортепіано) та Вікторії Панкратової (сопрано). Тим часом Надія Віллемс  презентує публіці власні фотороботи (портрети жінок).

Однак, неформальний старт фестивалю дасть регіональний конкурс юних виконавців класичних творів «Жмеринський камертон», що розпочнеться 12 травня о 10:00 у місцевій музичній школі. Юні таланти  з Вінниччини та сусідніх областей змагатимуться у двох вікових категоріях в номінаціях “Фортепіано”, “Струнно-смичкові інструменти”, “Духові інструменти” та “Вокал”.

  • Надія художниця, і дослідження власної шляхетної родини надихнуло її на створення жіночих фотопортретів, що засновані на портретах російських художників попередніх століть. Її колекція – алюзія на ці портрети, – заявила головний художній керівник філармонії Леся Смішко

До речі, «Пікових дам» покажуть ще й 14 травня о 18:30 в обласній філармонії.

У середу, 15 травня, на тому ж місці в той самий  час вінничан кличуть відвідати концертну програму PROMENADE & LOST TANGO. На сцені –академічний камерний оркестр «Арката»та львівські солісти Назарій Пилатюк(скрипка), Петро Довгань (піаніно) та Антон Сопіга(гітара). Диригуватиме маестро РаміроАріста (Аргентина). У програмі – музика Й. Брамса, Т.А. Віталі, М. Скорика, А. Пʼяццолли, О. Виницького, Х. А. Сімарро, Х. Родріго, А. Сопіги.

Вечер четверга, 16 травня, відбудеться під знаком а капела.  У філармонії співатиме український секстет ManSound із новою програмою Acapellissimo.

Наступного дня фестиваль закриють джазовою програмою. Увесь вечір глядачів розважатиме Державний академічний оркестр “Радіо Бенд Олександра Фокіна”.

Квитки на фестивальні заходи коштують 120 – 250 гривень. Придбати їх можна за посиланням.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *