«Вінницягаз» не погодилася з результатами перевірки НКРЕКП та вважає свої донарахування споживачам законними

Новини Вінниці

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг проведена перевірка ПАТ «Вінницягаз» та низки інших операторів ГРМ щодо приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

Нагадаємо, за інформацією НКРЕКП, перевірка  по справі коефіцієнтів виявила  порушення ліцензійних умов та те, що  нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнта є незаконними.  В НКРЕКП також повідомили, що  в п’ятницю, 22 березня, відбудеться засідання регулятора та планується, що  облгази, які допустили порушення, оштрафують на 850 тис. гривень та зобов’яжуть провести перерахунок обсягів споживання для всіх побутових споживачів.

Сьогодні, 21 березня,  у ПАТ «Вінницягаз» технічний директор компанії Володимир Білаш заявив, що підприємствоне погоджується з висновками перевірки та буде доводити правомірність своїх дій. Так, за його словами, за результатами перевірки представниками НКРЕКП складено акт, який був підписаний «Вінницягаз» із запереченнями, що будуть надані Державному регулятору завтра, 22 березня.

Чим мотивує свою правоту ПАТ «Вінницягаз»

Пан Білаш каже, що приведення обсягів природного газу до стандартних умов продиктовані вимогами низки нормативно-правових актів, зокрема:

1. Закон «Про ринок природного газу», передбачає, що природний газ є товарною продукцією за стандартних умов (тиск – 760 міліметрів ртутного стовпа і температура 20 градусів за Цельсієм).
2. Кодекс газорозподільних систем, затверджений НКРЕКП, передбачає, що об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов.
3. Типовий договір розподілу природного газу, затверджений постановою НКРЕКП передбачає, що за розрахункову одиницю розподіленого та спожитого природного газу береться кубометр природного газу, приведений до стандартних умов.

Акт перевірки не заперечує законність дій компанії «Вінницягаз». НКРЕКП лише констатує що, на думку регулятора, в тарифах на розподіл природного газу вже врахована різниця в обсягах через неприведення газу до стандартних умов. Однак, зібрані дані Асоціацією газового ринку України і розрахунки виробничо-технологічних втрат (ВТВ), надані ПАТ «Вінницягаз» та іншими Операторами ГРМ, свідчать про зворотнє.

На сьогодні об’єм виробничо-технологічних втрат ПАТ «Вінницягаз» занижено на 40%. В ньому не враховані витрати на приведення обсягів газу до стандартних умов. Тому застосування коефіцієнтів є обґрунтованим і зумовлене незавершеним реформуванням газового ринку. Зокрема, не відбувся перехід на розрахунки за газ в енергетичних одиницях. Це дозволило б зняти питання про приведення газу до стандартних умов взагалі. Оператори ГРМ і споживачі газу фактично стали заручниками недореформованого ринку.

  • Тариф на розподіл природного газу ПАТ «Вінницягаз» є планово збитковим. За підсумками минулого року збитки компанії від розподілу газу сягнули 286 млн грн. З них 252 млн грн. або 88 % склав дефіцит по виробничо-технологічних втратах (ВТВ). В поточному, 2019 році, компанія отримає прогнозовано ще мінус 333 млн грн., в тому числі 246 млн через занижені ВТВ, – так пояснює ситуацію  Володимир Білаш.

За його словами, ВТВ є основним джерелом збитків для компанії. Згідно чинного законодавства їх об’єми мають щорічно затверджуватися Міненерговугіллям згідно з розрахунками газорозподільних компаній. Оператори ГРМ здійснюють такі розрахунки, керуючись наказами профільного міністерства. Востаннє об’єми ВТВ для операторів ГРМ затверджувалися в 2016 році. В листопаді 2015 року ПАТ «Вінницягаз» було надано Міністерству палива та енергетики на затвердження розрахункові об’єми виробничо-технологічних втрат в розмірі 80,046 млн м куб. Однак, Мінпалива в грудні 2015 року без належних обгрунтувань затверджено для ПАТ «Вінницягаз» лише 47,878 млн. м куб., тобто на рівні 60 % від потреби. Цього обсягу не вистачає навіть на покриття втрат, яких компанія зазнає під час транспортування природного газу газорозподільними мережами. Таким чином, в обсязі ВТВ з 2016 року не були враховані витрати на приведення газу до стандартних умов. Через занижену вартість газу для ВТВ в тарифі компанія змушена придбавати в АТ «Укртрансгаз» послугу з балансування газу. Середня вартість цієї послуги в минулому році склала 11 434 грн./тис. куб м. без ПДВ. Відповідно, підприємство змогло б придбати тільки 26 млн куб м газу за кошти, які закладені в тарифі. Нещодавно НКРЕКП виступила з ініціативою зміни стандартних умов, відмови від «газпромівських» 20 градусів за Цельсієм до 0 градусів за Цельсієм, які прийняті в європейських країнах. Це дозволило б практично нівелювати коефіцієнти для кінцевого споживача, які б були близькими до одиниці. Державний регулятор впродовж останніх років послідовно формував нормативну базу, яка передбачає приведення обсягів природного газу до стандартних умов, по відношенню до всіх категорій споживачів, в тому числі і до побутових. Таким чином законодавчо забезпечена рівність споживачів природного газу на ринку з дотриманням принципу єдності вимірювань.

На разі, вінничанам залишається чекати на реакцію НКРЕКП…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *