Вінничанам можуть відключити опалення та гарячу воду через борг у 150 млн грн

Новини Вінниці

Сьогодні вже 20 березня – крайній термін сплати за комунальні послуги відповідно до чинного законодавства (Постанова Кабінету Міністрів України №630).  

Станом на середу, 20 березня, рівень розрахунку населення за послуги, спожиті в минулому місяці, сягає лише 49% від усієї суми нарахувань, повідомляють у КП «Вінницяміськтеплоенерго». Загалом,  населення заборгувало 148,5 мільйонів гривень за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, – йдеться у повідомленні.

У «ВІнницяміськтеплоенерго» наголошують, що від рівня розрахунку споживачів за послуги залежить рівень розрахунку підприємства з НАК «Нафтогаз України» за спожитий природний газ, який зараз на критичному рівні – 86%. 1 відсоток – це близько 25 мільйонів гривень.

Постановою Кабінету Міністрів України передбачено, що рівень розрахунку теплопостачального підприємства для виділення номінацій на природний газ для виробництва теплової енергії  повинен бути на рівні 90%. (Постанова КМУ  від 19 жовтня 2018 року №867).

Якщо до 1 квітня КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не збільшить рівень розрахунку з НАК «Нафтогаз України»,  мова може йти про відсутність номінацій на природний газ для виробництва теплової енергії і як наслідок – місто може залишитися без послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання!

Санкції, що загрожують боржникам при несплаті за послуги з  централізованого опалення та гарячого водопостачання:

  • Штрафи:  разом із сумую боргу зростатимуть і штрафні санкції, які потрібно буде  додатково сплатити. Для прикладу, наведемо цифри.

Якщо сума заборгованості приблизно 5 000 грн., відповідно до чинного законодавства (Постанова Кабінету Міністрів України №630) штрафні санкції нарахують у розмірі 3%, відповідно штраф зросте до 150грн.  У декого суми заборгованості перевищують 10 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме 300 грн і вище відповідно до суми боргу. Якщо говорити про найбільшого боржника підприємства (сума боргу 275 тисяч гривень без нарахувань за грудень). Від його заборгованості 3% – це 8 250 гривень.

  • судовий збір: при подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника.

З 1 січня 2019 року, відповідно до Закону України “Про судовий збір”,  мінімальна ставка судового збору становить 1921 гривню (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

  • виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню.

Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

  • Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно.
  • пеня: Законом «Про житлово-комунальні послуги» з 1 травня передбачено пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. За кожен день затримки з оплатою нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01%.  Нарахування пені починатиметься з першого робочого дня після 20 числа (крайній термін сплати за комунальні послуги).
  • внесення до єдиного реєстру боржників: В Україні діє єдиний реєстр боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors . Якщо Ви не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру.
  • неможливість отримати субсидію:

Якщо заборгованість за послуги – понад 340 гривень, прострочена більше місяця,  субсидія на новий період 2019-2020 рр. призначатися не буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *