Як розвивати агробізнес і на яку підтримку розраховувати, – дізнавалися представники ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування,  за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»  для представників ОТГ відбувся семінар «Державні програми підтримки аграріїв у 2019 році». Організатори –  Вінницький ЦРМС та Вінницька ОДА,  ознайомили  учасників семінару із програмами  державної підтримки аграріїв, а також  із механізмами  отримання зворотної інформації  про участь у  програмах та  конкурсах минулих років.

Валентина Кирилюк, заступниця директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, Дмитро Герус, начальник управління оцінки впливу на довкілля,  охорони земель та природних ресурсів  та Микола Заїка,начальник управління прогнозування та розвитку АПК,  ознайомили представників ОТГ із можливостями державної  підтримки малого підприємництва в аграрній сфері на трьох напрямках – сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, фермерські господарства і особисті сільські господарства.

  • У Вінницькій області є 2000 фермерських господарств, окремі з них обробляють площу більше 1 тис га. У 2019 році держава переорієнтовується на посилену підтримку малих та дрібнотоварних фермерських господарств на відміну від агрохолдингів. Це буде підтверджено фінансовими преференціями для фермерів  через регіональне відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств. Сільськогосподарські кооперативи  будуть підтримуватись через співпрацю із Міністерством АПК за сприяння Департаменту. На сьогодні скасовано вексельну форму розрахунків,  а для кооперативів буде відшкодовуватись 70% вартості обладнання, – повідомила Валентина Кирилюк. За її словами, подаватись на участь у державних програмах  зможуть всі селянські господарства та виробники, протягом квітня поточного року буде розроблено форму та порядок подачі заявок.

Микола Заїка наголосив на необхідності контролю  сплати екологічного податку та інших зборів,  а також  рекомендував  ОТГ відслідковувати дотримання дозвільних процедур агровиробниками на території  громад.

Учасники семінару, зокрема в.о. старости  Барської ОТГ Оксана Зажирко, поділились власним досвідом створення  сільськогосподарського кооперативу і враженнями від навчальних візитів до молочних кооперативів на Львівщині, які Вінницький ЦРМС організував для ОТГ у 2018-2019рр.
Представники ОТГ і окремих ФГ, які брали участь у зустрічі, цікавились програмами на 2019р, пов’язаними із поверненням коштів за придбану техніку (до 40%), здешевленням кредитів, бюджетними субсидіями на ФГ (до 60 тис. грн) і співпрацею з Укрдержфондом підтримки фермерських господарств.

Радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС  Юрій Войціцький презентував порівняльну характеристику стану розвитку аграрної галузі в Україні і країнах ЄС. Він звернув увагу  на потребу якісного опису проектної ідеї, її обгрунтування і ретельної підготовки документації і в Україні, і за кордоном.

  • Роль фермерських господарств у розвитку сільського господарства постійно зростає.  За останні роки їх частка збільшилась  на 30%. Вінниччина є аграрним регіоном, близько 50% – це сільське населення, тож з розвитком фермерства  збільшуються можливості вирішення проблеми зайнятості на селі та відродження територій в цілому. Державна підтримка  агровиробників – це реальний шанс отримати кошти на розвиток малого бізнесу у сфері сільського господарства, – зазначив Юрій Войціцький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *