«…А ми наших братів-українців визволимо»: У Вінниці вшанували воїнів-добровольців

Новини Вінниці

14 березня Україна відзначає День Добровольця, вшановуючи патріотів, які з весни 2014 року, буквально з Майдану, почали записуватись у батальйони для захисту України від російської агресії. Про визначну дату не забули і у Вінниці:  у місті відбулася урочиста хода добровольців та вуличний концерт на їхню честь.

Кількадесят місцевих воїнів-добровольців, їхні помічники-волонтери та просто вдячні українському війську вінничани пройшлися від Майдану Небесної Сотні до Європейської площі. Попереду йшли бійці із промовистим банером «Добровольці: здобудеш українську державу, або загинеш у боротьбі за неї». Далі – воїни в орденах та цивільні. В руках учасники ходи несли квіти та  портрети загиблих на фронті бійців.  

Мужні солдати України йшли мовчки, не вигукуючи жодних гасел. За них промовисто говорила музика: «…А ми наших братів-українців визволимо», – лунало з колонки, і одного погляду на них було достатньо, щоб зрозуміти: вони – визволять. Вслід добровольцям вдячно дивились перехожі.

Прийшовши на Європейську площу, воїни та «свита» встали у коло, створивши біля міської вежі імпровізовану сцену.

  • Починаючи з 2014 року всі, для кого свобода України – не просто слова, пішли на Схід, на захист держави. Ми вдячні вам за ваш чесний подвиг, за любов до України та віру у неї, – звернулася до «людей доброї волі» волонтерка Олена Верлан

З першого року війни на фронті перебував вінничанин Денис Когут:

  • Мій шлях добровольця розпочався 30 жовтня 2014 року. Тоді я залишив навчання у  податковій академії в Ірпіні  і пішов у добровольчий полк, а на той час батальйон «Азов». За спиною в мене Широкине, Гнутове. Я отримав звання сержанта, закінчив школу командирів імені Євгена Коновальця, – розповів хлопець кореспонденту Вінниця.ОК

Тим часом на «сцені» виступав гурт ветеранів Афганістану «Перевал». Заспівали для глядачів, яких  з кожною хвилиною ставало дедалі більше, і співоче подружжя Андрій та Наталя Ситники, а також співчка-волонтерка Зоряна Коновалець. Зорянине виконання гімну українських націоналістів зворушило всіх навколо.

Завершився захід покладанням квітів до пам’ятника  загиблим атовцям.

До речі, сьогодні вінницьких добровольців нагородили грамотами та грошовими преміями від міської ради, а біля залізничного вокзалу виступив оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України .

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *