CANactions School: в ОТГ Вінниччини розробляють просторове планування територій

Новини Вінниці

Якушинецька сільська та Барська міська об’єднані територіальні громади Вінницького регіону беруть участь в програмі “Інтегроване просторове планування для об’єднаних територіальних громад”, організатором якої є CANactions School for Urban Studies за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Юрій Войціцький, радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку, прокоментував здобутки та виклики просторового планування на прикладі ОТГ Вінниччини, що взяли участь у програмі:

У другій половині 2018 і першій половині 2019 років в Житомирі та Києві відбулись навчання за участі представників обраних громад та фахівців у сфері просторового планування, підсумком яких стала розробка концепцій просторового розвитку громади із врахуванням її стратегічних пріоритетів — інфраструктури, підтримки бізнесу, туризму та впорядкування громадських просторів.

При розробці концепцій використовувались інструменти стратегічного планування та інтегрованого підходу до планування розвитку територій в існуючих умовах, існуюча містобудівна документація, враховувались зовнішні можливості і ризики (на приклад — покращення інфраструктури підтримки бізнесу, створення Індустріального парку на території Барської ОТГ).

На зустрічах у форматі семінарів із представниками сфери підприємництва, громадськості і влади, які в рамках CANactions School  відбулись 11 березня 2019р. в Якушинцях і 13 березня в Бару, обговорено напрацьовані концепції та зібрано ідеї для їх оновлення.

Фахівці з Якушинецької громади підготували три концепції просторового розвитку території – “Розвиток транспортної інфраструктури/сталість курсу”, “Інженерна інфраструктура + концепція №1”, “Розвиток туристичного потенціалу + перспективи органічного землеробства + концепція №1+№2”. Завдяки залученню реальних підприємців в рамках діалогу в режимі “мозкового штурму” почути про їхні проблеми і сподівання на підтримку від місцевої влади. З іншого боку влада могла аргументовано довести потребу ефективнішого використання орендованих ділянок і водойм, встановлення гнучкого механізму оподаткування, дотримання обмежень, встановлених містобудівною документацією. Роботу Школи в Якушинцях організовано в трьох паралельних групах, фасилітаторами яких виступили місцеві фахівці з просторового розвитку територій — Віталій Костюк, Володимир Присяжнюк.

В процес обговорення концепцій активно включилась також громадськість Якушинецької громади. Для Василя Романюка – сільського голови громади – стало деякою мірою несподіванкою генерування такої великої кількості ідей (мобільний кінотеатр, велодоріжки, мотузкові парки, кемпінгові майданчики, розвиток готельної бази) учасниками семінару. Свої пропозиції до концепцій висловлювали лідери громадських об’єднань, депутати сільської ради, активні мешканці, керівники ОСББ, підприємці.

У Бару подібне обговорення відбулось в актовій залі Польського Дому. У якості учасників — представники сільських рад Барського району, керівники РДА, представники апарату міської ради і Вінницької ОДА, депутати, бізнес (Барський машзавод, Pfanner Bar, садівники, фізичні особи підприємці), члени і лідери ГО, садиб зеленого туризму, науковці.

Барські фахівці, які проходять навчання за програмою CANactions School, використовуючи досвід комплекного аналізу усіх видів планувальної документації ОТГ і найбільш перспективні напрямки розвитку, підготували два сценарії/концепції руху громади із врахування перспективи збільшення її території за проектом Перспективного плану формування ОТГ.

Вікторія Боровська, Ігор Шуляк та Олександр Крижанівський при активній участі міського голови Артура Цицюрського підготували сценарії за слідуючими напрямками “Інноваційно-туристичний парк” та “Туристична цікавинка Поділля”. В рамках цих концепцій пропонуються конкретні туристичні маршрути (водний туризм, зелений, історичний туризм), пропонуються логічного обгрунтовані місця для кемпінгів, інформаційно-туристичного центру, нових рекреаційних зон. Що найголовніше — ці об’єкти і плани чітко візуалізовані у формі тематичних мап території Барської громади (і сусідніх сільських рад).

Що стосується амбітних планів Барської ОТГ, які стосуються створення технологічного парку, територію під який вже визначено, то зі сторони місцевого бізнесу прозвучали не лише позитивні відгуки, але й побоювання — прихід потенційних конкурентів, відтік робочої сили. Місцеві підприємці часто не розуміють ролі, які можуть відігравати органи місцевого самоврядування у створенні інфраструктури підтримки бізнесу. А територія того самого технологічного парку може бути зайнята підприємствами, які могли б реалізовувати замовлення місцевого бізнесу (виробництво пакувальної тари, холодильні потужності для ягід і фруктів). Прихід потенційних інвесторів автоматично активізує ринок маркетингових послуг, виробництва друкованої промоційної продукції, консалтингової діяльності.

На фоні барського семінару Школи CANactions стає зрозумілим — наскільки недовикористаним є потенціал розвитку територій Вінницької області. Більшість представників бізнесу не орієнтується, які обєкти в громаді є туристично привабливими, а громадськість в свою чергу не знає про дефіцит робочої сили на місцевих підприємствах часто з достатньо привабливими умовами оплати праці. Найскладніше доводиться місцевій владі, яка бачить “більше і ширше”, але стикається з хронічною відсутністю коштів на підтримку стратегічних векторів розвитку.

Роль Школи CANactions School, яка фінансується Програмою U-LEAD з Європою, так само як і Центрів Розвитку Місцевого Самоврядування, які діють на території усіх областей України, полягає у великій мірі на налагодженні взаємодії органів місцевого самоврядування з активом бізнесу та громадськості, передати у формі семінарів та навчань сучасні методи і підходи стратегічного планування. Для Якушинецької і Барської об’єднаних громад, які першими втілюють подібний проект із візуалізації просторового розвитку території, питання ширшого залучення мешканців і підприємців до процесів, які відбуваються на їхній території, набувають зовсім нового змісту і значення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *