“Мови різні – душа одна”: у Вінниці відбудеться свято національних громад

Новини Вінниці

У Вінниці десять національних громад представляють свої літературно-мистецькі здобутки у рамках проекту “Мови різні – душа одна”.Сьогоднішня акція приурочена до Міжнародного дня рідної мови, повідомила член оргкомітету проекту – провідний бібліотекар відділу маркетингу Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва Ніна Артапух.

Вона зазначила: “На Вінниччині у мирі та гармонії проживають представники більше 100 національних меншин. Ми хочемо познайомити громадськість з їхньою літературою, усною народною творчістю, а також музичними творами. Це посприяє взаємопроникненню і взаємному збагаченню спільнот, які складають наш народ. У рамках проекту “Мови різні – душа одна” ми проводимо свято “Плекаймо в серці кожне гроно, прозоре диво калинове…”, де свої “сторінки” представлять 10 національних спільнот”.

За словами Ніни Артапух, свої народні пісні та авторські музичні твори, прозу і поезію у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці представлять українці і поляки, чехи і литовці, євреї та роми. Також буде перезентовано літературно-мистецькі здобутки національно-культурних товариств кримських татар і білорусів, азербайджанців та грузинів. 

За даними управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА, збереженням своєї самобутності та ідентичності в області опікуються понад 50 національно-культурних товариств 19 національностей.

Міжнародний день рідної мови запроваджено у жовтні 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Починаючи з 21 лютого 2000 року, це свято відзначають і в Україні.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *