Першу в Україні багатоповерхівку з нульовим енергоспоживанням зведуть у Вінниці

Новини Вінниці

Енергоефективний будинок, який використовуватиме енергію сонця та землі, зведуть у місті над Бугом за два роки. Будівництво планують розпочати вже цього літа. Оплата комунальних послуг із кожної квартири (залежно від площі) коливатиметься в межах 500 — 700 гривень за місяць протягом усього року. Мешканці сплачуватимуть за обслуговування інженерних мереж, утримання будинку, вивіз сміття та воду. Вони можуть не хвилюватися про підняття тарифів на газ чи тепло, бо їхній будинок сам генеруватиме енергію, розповідає  керівник проекту «Сонячний будинок» Віталій ДУЖАК. Споживатиме стільки, скільки виробив.

За проектом це буде п’ятиповерховий будинок на три під’їзди, який міститиме 100 квартир різної площі. Будуватиметься він за двома принципами: генерація енергії та низьке споживання. Енергія генеруватиметься за рахунок сонячної електростанції та геотермальних теплових насосів. Перша розміщуватиметься на даху. Вона забезпечуватиме будинок електроенергією. А тепловий геотермальний насос розмістять у землі та забезпечуватимуть будівлю теплом та гарячою водою. Взимку він відбиратиме тепло в землі, а влітку накопичуватиме зайву енергію, — розповідає Віталій. — Забезпечити енергоефективність будинку допоможуть енергоощадні матеріали, які використовуватимуть при будівництві. В будинку будуть встановлені в п’ять разів енергоефективніші вікна, в три рази товщий утеплювач, що дозволить у вісім разів зменшити теплові втрати з квартир та не допустити потрапляння холодного повітря з вулиці. Отже, ми отримаємо фантастичний passive house з нульовим використанням енергії.

Особливістю екобудинку стане система примусової вентиляції з рекуперацією в кожній квартирі. Автори проекту кажуть, що рівень вуглекислого газу в приміщенні після провітрювання зростає вже за годину до критичного рівня. Завдячуючи сучасній системі вентиляції свіже повітря постійно циркулювати в помешканнях, нагріваючи повітря. Якщо власники квартир залишатимуть своє помешкання, їхатимуть на відпочинок чи до родичів, вони зможуть скористатися системою керування температурою і якістю повітря, перевівши її в режим мінімального споживання.

Будинок не буде повністю автономний, він буде підключений до централізованого водогону та каналізації. Але матиме спеціальну систему водоочищення, яка надасть можливість не ставити додаткові фільтри в кожній квартирі. Вода з кранів відповідатиме усім санітарним нормам, її можна буде без остраху пити, запевняють проектанти.

Забудовника для зведення екобудинку автори проекту вже знайшли, проектно-кошторисна документація готова, на часі — виділення земельної ділянки під забудову. Зводити енергоефективний будинок за попередньою інформацією планують у одному зі спальних районів Вінниці.

Довідка: Будинок «нуль енергії», або будинок з нульовим споживанням енергії (Zero-energy building) — це будівля, що володіє високою енергоефективністю, здатна на місці виробляти енергію з поновлюваних джерел і споживати її в рівній кількості протягом року. Країни Європейського Союзу з 2021 року планують перейти на зведення енергоефективних будинків, здатних завдяки поновлюваним джерелам виробляти енергії більше, ніж споживати.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *