«Не вдавай, що не бачиш!»: вінничанам показали фотовиставку проти «шкільного терору»

Новини Вінниці

Вінницький фотограф Костянтин Ревуцький презентував в обласному художньому музеї виставку «Стоп шкільнийтерор», присвячену проблемі булінгу. Експозиція складається з 10 світлин, на яких зображені сцени цькування у школі.

На фото учні ображають своїх однолітків за фізичними, економічними та іншими ознаками. Розкрито і проблеми вимушених переселенців: на одній із робіт хлопець чіпляє на спину однокласнику папірець із написом «сепар». У проекті під гаслом «Не вдавай, що не бачиш!» знімалися діти із досвідом роботи у кіно та рекламі.

Виставка підготовлена за сприяння Інституту дослідження екстремізмута ЮНІСЕФ. Подивитися на неї прийшли школярі, педагоги, представники місцевої влади, патрульної поліції та інших структур

  • Я вирішив долучити до цього заходу і дітей, і педагогів. Проблема булінгу зараз модна, але вона завжди була доцільною і актуальною, просто нею мало хто займався. Інстутдослідження екстремізму запропонував мені зробити таку роботу, і я одразу погодився. Про це не потрібно мовчати. В першу чергу слід спілкуватися зі своїми дітьми, підштовхувати їх до правильних висновків? – розповів автор фотографій

Відвідали виставку і діти, які особисто зіштовхнулися із цькуванням з боку однолітків. Так, 11-річна дівчинка,ім’я якої не розкриваємо з етичних міркувань, зізналася, що ледь не наклала на себе руки, адже однокласники знущалися з неї через її хворобу. «Вигнанцем» у колективі школярку«зробив» тяжкий недуг, який викликає кровотечу у прямій кишці.

  • Це дуже боляче, коли тебе не сприймають, кажуть, що ти більше не можеш з нами дружити, що ти не така, коли ображають тебе і твою маму,– крізь сльози казала дитина

Фіксувати факти булінгу у школах Вінниці допомагає проект «Шкільний патрульний поліцейський». За словами інспекторки по зв’язках із громадськістю патрульної поліції області Олени Вотякової, іноді діти розкривають правоохоронцям шокуючі історії.

  • Дуже болючий для мене випадок був, коли після лекції дитина підійшла до мене і розповіла, що її тримали четверо і кидали канцелярські кнопки до рота, через що вона лежала у лікарні. Її ображали лише за те, що вона вибивалася з колективу через нестандартний зріст,– сказала пані Олена 

Представниця поліції порадила дітям та батькам повідомляти про булінг до органів і не тримати дітей в колективах, де їм некомфортно:

  • Батьки, не знущайтеся з дітей! Якщо дитина не може знаходитись в одному колективі, переведіть її до іншої школи, їх у місті 40!

До речі, працюючи над проектом, фотограф Ревуцький підготував також декілька «антибулінгових» фотографій із артистами, зокрема з Ольгою Сумською та Віктором Бронюком. Ці роботи демонструватимуть учням у школах. Крім того, зіркові учасники проекту записали для дітей відеозвернення, в яких розповіли про власний досвід боротьби із насмішками та цькуванням.

                                                        Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *