На Вінниччині вже продають первоцвіти та наражаються на штрафи

Новини Вінниці

Через потепління у вінницьких лісах розцвіли підсніжники. Попри те, що квіти занесені до Червоної книги, вінничани масово їх зривають та продають. Найбільш підприємливими виявилися жителі населених пунктів, які розташовані на автомагістралях. Першоцвіти вони реалізують прямо на трасі, просячи за букетик 30 гривень. Співробітники екологічної інспекції області вже розпочали рейдові перевірки. За вчорашній день вони виявили і зафіксували два випадки незаконного продажу рослин, занесених до Червоної книги України, а саме підсніжника білосніжного.

  • На узбіччі автомобільної дороги Вінниця – Вороновиця – Немирів, біля села Чавульське Немирівського району та на узбіччі автомобільної дороги Вінниця – Вороновиця – Гайсин, біля селища Вороновиця Вінницького району було затримано двох осіб, які здійснювали продаж підсніжника білосніжного. На порушників було складено протоколи про адміністративне правопорушення, які направлено на розгляд до Немирівського та Вінницького районних судів, – повідомляє головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Юрій Дубовий.

І додає, що підсніжники входять до переліку Червоної книги, а їх збір та продаж кваліфікується як браконьєрство. Браконьєрам, яких зловили «на гарячому», зокрема у лісах, доведеться заплатити штраф від 49 до 62 грн за одну зірвану рослину. Для тих, хто продає первоцвіти, розмір штрафу складатиме від 1700 до 3655 гривень.

Довідка. На території України росте три види підсніжників: Ельвеза, складчастий та звичайний білосніжний. Усі вони занесені до Червоної книги України. На Вінниччині найбільш розповсюдженим вважається підсніжник білосніжний. Рослина користується чималим попитом. Щороку її масово збирають для продажу або пересадки. Через це у багатьох місцевостях, де колись підсніжників було багато, вони зникають або зникли.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *