У Вінницькому художньому музеї хочуть відкрити реставраційну майстерню

Новини Вінниці

Презентуючи пріоритетні завдання розвитку Вінницького обласного художного музею на найближчі п’ять років, в. о. директора закладу Руслан Паламаровський розповів, що у планах музейників створити майстерню для реставрації експонатів. За його словами, нині у фондах закладу зберігається понад 10 тисяч предметів, серед яких левову часту займають живописні та графічні полотна. Половина з них у тій чи іншій мірі потребують реставраційних заходів. Проводити їх у межах закладу буде доцільніше і з точки зору фінансів, і без ризиків пошкодити полотно при транспортуванні.

  • Художній музей планує запровадити низку пізнавальних та розважальних проектів для дітей, забезпечити зростання туристичної привабливості закладу та збільшити внутрішній та зовнішній туристичний потік. Пріоритетом діяльності має стати створення реставраційної майстерні, це складне завдання, але можливе, – каже Руслан Паламаровський. – Заручившись підтримкою колективу, ми тісно співпрацюємо із Дирекцією художніх виставок України, підтримуємо ділові стосунки з Національним науково-дослідним реставраційним центром України, фахівці якого, я сподіваюся, будуть готові допомогти нам на цьому шляху. І за кілька років ми зможемо відкрити реставраційну майстерню, де відновлюватимемо не лише власні твори мистецтва, але й з інших музеїв та закладів.

Довідка. Основа колекції Вінницького обласного художнього музею була закладена у 1918–1919 роках. З того часу музей поповнювався картинами, творами декоративно-ужиткового мистецтва, меблями як з приватних колекцій власників розорених поміщицьких маєтків, так і за рахунок закупок чи дарунків громадян. Унікальна збірка роду магнатів Потоцьких представлена творами відомих європейських митців XVIII-XIX ст. Значне місце в ній займають портрети представників багатьох поколінь цього знатного шляхетського роду та дворянських родин Салтикових, Строганових, Щербатових. У постійній експозиції закладу представлено 300 полотен, які розміщені у шести залах.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *